RSS

Гугл услуге

Постоји ли уопште неко ко није чуо за Гугл, моћни претраживач уз помоћ кога можемо пронаћи све што нас занима? Тешко. Ко је год крочио на интернет морао је чути за њега, посебно због тога што су речи претражити и прогуглати данас скоро синоними.

Но, Гугл је много више од пуког претраживача непрегледне пољане зване Интернет и много више од услуге електронске поште, зване џимејл.  Захваљујући његовом преводиоцу, нећете морати да се замарате листајући дебеле речнике, како бисте разумели шта је написао ваш Фејсбук пријатељ на енглеском, шпанском или неком другом језику. Уз помоћ Гуглових мапа ћете пак моћи да видите и где то ваш пријатељ живи, и како изгледа његов град. А ако којим случајем желите да поделите са њим неки документ, или заједно креирате исти, на располагању су вам Гугл документи.

Представићемо две услуге Гугла које су нам се учиниле најпривлачније и најзанимљивије за нашу генерацију, мада смо сигурни да када је Гугл у питању, јаз генерација не постоји. То су Гугл Земља и Гугл Баз.

Гугл Земља

google_earth_1 

Гугл Земља (енгл. Google Earth) је програм који омогућује виртуелни 3Д приказ Земљине површине, као и свемира,а од 5.0 верзије и мора. Приказ је створен од много различитих сателитских слика које нису из стварног времена, већ су накнадно спојене. Одабрани део Земљине површине је могуће увећавати и откривати и најмање детаље.

Могуће је прегледавати градове или природне знаменитости, зависно о степену изоштрености слике тога подручја (нека се подручја јасније виде на одређеном увећању, док су нека замућенија).

Због лакшег проналаска жељене локације, у левом делу прозора постоји једноставан претраживач. Треба само уписати назив места, и виртуална Земља се почиње окретати и намештати за приказ тражене локације.Осим описаног „путовања“ по виртуелној Земљи, постоје и додатне информације о појединим местима. Приказују се само одабране информације, а то могу бити слике, текстови с Википедије, истраживања Национале географије, затим путеви, границе (државне и регионалне), главни и остали градови, аеродроми, ресторани, бензинске пумпе, хотели итд. Постоји и опција за укључивање тродимензионалности зграда, а она омогућава још реалнији изглед одређене територије, али само неке зграде имају ту могућност.IMG_2881

Најновија верзија Гугл Земље може се бесплатно преузети са адресе http://www.google.com/intl/sr/earth/download/ge/.

Гугл Баз

Google_Buzz_Logo.jpg_standalone

Google Buzz је освануо на тржишту 9. Фебруара 2010. године,  са намером да направи лом на тржишту сајтова за дружење. Корисници популарног џимејла, Гуглове електронске поште, гледајући своје поштанско сандуче били су изненађени када су угледали нову картицу, Buzz.

Вероватно се и ви питате шта је Гугл баз (Google Buzz )?
Баз је део Гуглове услуге намењене друштвеном умрежавању. Сајтова са оваквом наменом је много, па је Гугл морао да направи нешто своје, јединствено, што би привукло већи број крисника. Слично као на Фејсбуку, Твитеру и осталим друштвеним мрежама, и на Гугл Базу се могу додавати слике, уписивати статуси (базови), постављати везе ка видео записима на Јутјубу или неком другом сајту. Сваки статус је видљив пријатељима који се одлуче да прате неку особу и они такође могу остављати и коментаре. Гугл Баз се може повезати и са мобилним телефоном, што вам омогућује да објављујете статусе или пак клипове са свог телефона и када сте далеко од свог рачунара. Омогућује и повезивање са другим сајтовима, попут Пикасе (Picasa), Твитера (Twitter), Фликра (Flickr)…

connected_sites

Једна од слабости овог покушаја Гугла да се приближи популарним друштвеним сервисима је помало неугледно корисничко окружење и компликована навигација, али с обзиром на тенденцију развоја која је присутна у Гуглу, очекујемо да ће и овај недостатак бити у скорије време решен. У сваком случају, корисници Гугл услуга могу да буду задовољни, јер док проверавају своју пошту, могу да провере и шта раде и објављују и њихови пријатељи, и све то са једног места.

Buzz – ime drustvenog sajta
buzz – status

Овако изгледа Google Buzz.

GBNIZ

У случају да мислите да знате све о Гуглу, вероватно сте се преварили. Како бисте комплетирали своје знање прочитајте чланак 10 чињеница о Гуглу које вероватно нисте знали.

Следећа страна

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: