RSS

Интервју

Представљамо вам

Андреј Лојдл, ученик IV разреда наше школе (смер електротехничар рачунара), признаје да је уписао техничку школу због љубави према рачунарима и информационим технологијама. Свестан је невероватно брзог напретка науке и технологије и жели да једног дана и он да свој допринос том напретку.

Андрејев профил на Твитеру

О његовој посвећености науци, посебно електротехници, сведоче награде на такмичењима, од којих посебно истиче диплому за освојено друго место на републичком такмичењу из основа електротехнике, као и то да већ је већ трећу годину полазник семинара које организује Истраживачка станица у Петници.

“Преко школе сам сазнао за истраживачку станицу Петница. Јако сам се заинтересовао за ову институцију и пријавио се на семинар Примењена физика и електроника, јер је то област која ми је најближа.  У Петници сам се сусрео са потпуно другачијим приступом науци и учењу. Нико никог не приморава ни на шта. Радиш колико сматраш да је потребно и нема оцењивања. Па ипак, сви који дођу тамо осете незаситу жељу за знањем и спремни су да раде и уче. Знање које се тамо стекне за недељу дана, може да се мери са једним полугодиштем у класичној школи. Петница је нешто неописиво, то се мора доживети да би се разумело. Навеће благо које се из ње понесе, ипак није толико знање ни искуство, колико пријатељство. Сви који дођу тамо, су млади и амбициозни људи, сличних схватања и интересовања и та пријатељства трају годинама. “

  Носилац награда на регионалним и републичким такмичењима
На свом твитер профилу, који је отворио како би нашао људе сличних погледа на свет, себе је окарактерисао као залуђеника за науку, технологију и филозофске теме. Занимало нас је да ли има и нека друга, мало више овоземаљска интересовања.
“Интересују ме и друге ствари као што су певање (певам у хору), бициклизам. Али највише од свега програмирање и техника. Волим да решавам проблеме, дајем креативна решења, дискутујем о њима. У Петници сам научио како да култивишем знање. Пуно радим сам, тражим од себе много више од онога што се од мене у школи захтева. Понекад наилазим на неразумевање окружења за моју страст и посвећеност, али мотивација за даљи рад су ми осећај сигурности и разумевања које ми пружа наука. Волео бих да видим да се више младих људи занима за науку и пријављује на семинаре какви су у Петници, јер није важна толико количина знања колико жеља да се научи нешто ново.

И на крају бих желео да цитирам Марију Кири која каже да се ничега се у животу не треба бојати. Важно је само трудити се да разумемо.“

Јован Јовић

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: