RSS

Worldwide Innovative Education Forum

Светски форум иновација у образовању

Јесен школске 2010/2011. године је за неке од нас отпочела  путовањем у друго годишње доба. Наиме, наставница српског језика и књижевности, Југослава Лулић, је крајем октобра отпутовала  у Јужноафричку републику, како би у тој далекој афричкој земљи, на Форуму иновација у образовању, представила пројекат на коме је заједно са колегама и ученицима из 3 бачкопаланачке средње школе радила више од годину дана.

Пројекат Путовање кроз васиону и векове (Journey through Space and Centuries) настао је као покушај да се у нашој земљи популарише име и дело великог српског научника Милутина Миланковића, а кроз њега код ученика развије интересовање за науку као важну област људског духа.

IMG_3818microsoft 100x100

Не мање важан циљ овог пројекта био је промовисање читања кроз подстицање стваралачких активности ученика, али и умрежавање ученика три бачкопаланчке средње школе кроз стварање заједничке ризнице знања која ће после бити доступна и осталим ученицима.

„Желели смо да наши ученици усвоје цивилизацијске вредности на којима је базирана наша култура, како би изградили ставове на којима ће се градити будућност друштва. На конкретном примеру нучнопопуларног дела Милутина Миланковића Кроз васиону и векове, показали смо да постоји нераскидива веза између науке, уметности и вере као важних области људског духа, у покушају упознавања света у коме живимо, а исто тако и у покушају откривања смисла живота.“ – рекла је Југослава Лулић, представница Србије на Светском форуму.

Пут до овог такмичења светског ранга водио је преко националног такмичења Креативна школа, на коме је трочлани тим наставника из Бачке Паланке (Стеван Јурић, Миљана Попадић и Југослава Лулић) освојио прво место. Затим је уследило европско такмичење у Берлину и друго место у категорији сарадње, као и пласман на светско такмичење у Кејптауну.

26518_1398858416676_1388754162_1090387_7479474_n vicešampionska slika

Пројекат, а посебно његов део који се односи на несвакидашњу употребу  виртуелног телескопа (Wordlwide Telescope) за приказ једног књижевног дела, изазвао је велико интересовање наставника из разних крајева света који су желели да сазнају више о и о нашем школском систему и о научнику који је успео да приближи врхунска научна достигнућа обичном човеку.

slika_3

Ученици наше школе који су учествовали у пројекту и израдили интерактивну презентацију у програму Worldwide Telescope на тему књижевног дела Милутина Миланковића

Југославине импресије из Кејптауна, под називом Путовање у пролеће можете прочитати на страницама Часописа Мајкрософтовог програма Партнер у учењу, а рад Путовање кроз васиону и векове на енглеском језику можете преузети са ове везе.

Advertisements
 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s